G1 - MobilkranerHar du behov for å kunne bruke en mobilkran? Da trenger du kompetansebevis for fører av G1 mobilkran. For å få dette, må du ta et kurs i Mobilkranfører G1 som er inndelt i tre moduler.


G1 - Mobilkran

Varighet: 152 timer
Praksis: 96 timer


PåmeldingI vår kursoversikt finner du kurs som underviser i alle tre modulene under ett og samme kurs, men også kurs som kun holder noen av modulene. Sistnevnte passer for deg som allerede har tatt kurs i en eller fler av modulene fra før av.

Et kurs for å bli mobilkranfører i G1 Mobilkran er inndelt i tre moduler: Modul 2.4, modul 3.4 og modul 4.4. Modul 2.4 er en teorimodul som vil gi deg god teoretisk innføring i sikker bruk av mobilkran og god innsikt i prinsippene for mobilkraners konstruksjon, vedlikehold, virkemåte og bruk. Innholdet i kurset er undervisning i krav til kranfører, bruksområder, ulykker, oppbygging, kontroll og ettersyn, mekanikk, bruk og sikkerhetsbestemmelser, stabilitet, oppstilling og bruk, vedlikehold og signaler. Denne modulen varer normalt i fire dager og avsluttes med en teoretisk prøve.

Modul 3.4 er praktisk opplæring som gir deg en god generell grunnopplæring i sikker bruk og praktisk forståelse for prinsippene for mobilkraner. Denne modulen må og skal gjennomføres ved kursstedet. Til denne modulen brukes både All-Terreng kraner og Lastebilkran. Ref. til opplæringsplaner fra Arbeidstilsynet.

Modul 4.4 er en modul med praktisk mengdetrening. Trener du bedriftsinternt er dette 160 timer, mens trening gjennom en opplæringsvirksomhet krever 80 timer. Denne opplæringen skal gi deg så gode kjøreferdigheter at selvstendig skal kunne gjøre løfteoppdrag på en sikker måte. Etter mengdetreningen må du bestå en praktisk prøve for å kunne ha kompetansebevis som mobilkranfører. Bestått praktisk prøve kvalifiserer ikke bare til kompetansebevis på G1 mobilkran, men også til G8 lastebilkran, G20 fastmontert hydraulisk kran og C1/C2 – telskoptruck/rundtomsvingende teleskoptruck. Til denne modulen brukes All-Terrengkraner.

For å kunne ta kurs i G1 Mobilkran, må du ha gjennomført og bestått et stroppekurs (Modul 1.1 og 2.3). Har du ikke dette fra før av, finner du kurs kurs i dette under kurskategorien «Stroppe- og anhaukerkurs G11».